Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Medicína klasická, alternativní, všemocná?

Zase jsem si třídila myšlenky. Tak třeba z toho bude něco mít i někdo jiný...   

Klasická medicína

Medicína založená na důkazech, medicína vědecká. Medicína alopatická ("léčí opakem", "léčí jiným"). Medicína zaměřená převážně na vítězství. Ta, kterou vzýváme, když se děje něco vážného. Ta, na kterou nadáváme, když to špatně dopadne. Ta, které vyčítáme netoleranci k jiným přístupům.

Podstatou onoho založení na důkazech je prokazatelnost a opakovatelnost výsledků. Proto dlouhé a rozsáhlé testování každé nové metody, každého nového léku. Výsledky ze "sterilních" zkoušek často vyvolávají očekávání zázraku a frustraci z jiného výsledku v reálné praxi. Do čisté a jasné vědy tady totiž vstupuje faktor lidského organismu, jehož chování v konkrétním případě je ona "neznámá do rovnice". Úspěchy jsou s pravděpodobností spočítanou statistiky. Ne každý výstup je jasně změřitelný, což je nutné pro důkazy a opakovatelnost.

Mnohdy musí volit nikoli dobro, ale menší zlo. Na jedné straně nemoc, na druhé léčba.

Přístup, který jsem studovala. Přesto s některými jeho aspekty často bojuji. Zaměřuje se obvykle jen na jeden problém, bez celkového pohledu. Často to vede k tomu, že léčíme důsledek a ne příčinu, případně příčina zcela unikne pozornosti, neboť je od místa manifestace problému prostorově vzdálená... Případná režimová opatření bývají vnímána negativně. Beru léky, tak se o nic starat nemusím! Někdy uvažuji o nutnosti a smyslu hrstí tablet & spol., které mnozí z nás denně polykají...

Alternativní medicína

Z pohledu medicíny založené na důkazech jde mnohdy o velmi nevědecké metody. Přitom právě na ně se upínáme, když klasická léčba selže. Zajímavé je, že tyto přístupy obvykle ze selhání neviníme. Přijmeme snad i filozofii zvolené metody a nadřazenost přírody? 

Pokud neléčení nebo interakce s klasickou léčbou pacienta neohrožují, alternativní postupy se nedoporučuje zakazovat. Stejně tak by alternativní lékař nebo léčitel neměl zakazovat souběžnou léčbu klasickou.

Přístup, v jehož duchu jsem byla vychována. Občas si nejsem jistá, kam patřím, a musím trochu hledat samu sebe...

Homeopatie

Velmi zjednodušeně v základní myšlence prakticky opak klasické medicíny ("léčí stejným", "léčí podobným"). Používá extrémně zředěné látky, v balení přípravku vyšší potence (nesprávně ředění) není ani molekula původní suroviny. Vychází z principu, že léčebná informace ze suroviny se obtiskne do rozpouštědla. Čím vícekrát se toto (potenciace) provede, tím je přípravek účinnější.

Studiemi designovanými klasicky byla prokázána účinnost na úrovni placebo efektu. Na potenciálním účinku se nepochybně podílejí i nutná režimová opatření (do čistých úst, nic aromatického...). Přesto znám kolegy, kteří na "cucání cukrových kuliček" nedají dopustit. Přesto se používá i u malých dětí a zvířat, která principu léčby věřit nemohou. Přesto je v některých zemích uznávána jako validní léčebná metoda. Před farmakology se o tom ale radši nezmiňujte!

Některé kombinované homeopatické přípravky (speciality) mají status tradičních rostlinných přípravků. To znamená, že účinnost nebyla testována klasickými studiemi, avšak dlouhodobě se úspěšně používají.

Akupunktura a spol.

Vychází z ovlivnění energetických drah čili meridiánů. Jejich existence nebyla vědecky prokázána.

Akupunkturu smí provádět pouze speciálně vyškolený lékař. Vědecká obec na ni nemá jednotný názor, je to podobné jako u homeopatie-někdo věří a používá, někdo ne. Na potenciálním účinku se nepochybně podílí i fakt, že používá jehly (i placebo je nejúčinnější při podání injekcí...). Působení na akupunkturní body jinými metodami (tlak, teplo, magnety) je lékaři vnímáno jako šarlatánství.

Celostní medicína

Už sem vlastně nepatří, nedávno byla uznána coby vědecký obor. Též psychosomatika v širším slova smyslu. V podstatě přináší celkový pohled na věc, rozměr, který klasické medicíně často poněkud chybí. Hledání příčin v prenatálním období vypadá přitažené za vlasy, ale co my vlastně víme o prožívání u plodu?

Tradiční medicíny starých národů

Obvykle kombinují různé dílčí metody-léčbu pomocí bylin, diety, vůní, rituálů. Účinnost nebyla vědeckými metodami prokázána, ačkoli se to příznivcům nelíbí. Riziko s sebou nesou zejména tradiční cizokrajné čaje a bylinné směsi, propagované jako bezpečné a prosté interakcí s klasickou léčbou. Dohledání složení směsí a obsahových látek jednotlivých rostlin je složité, časově náročné, až nemožné. K těmto přípravkům je nutno přistupovat ve stylu "všechno je potenciálně rizikové, pokud nebyl prokázán opak", nikoli "nebylo prokázáno riziko, tak je to bezpečné". Třeba po tom riziku nikdy nikdo nepátral...

Fytoterapie

Léčba pomocí léčivých rostlin. Záměrně ji řadím na základní úroveň a nikoli jako alternativní přístup. Je to totiž pomyslná spojka alternativní a klasické medicíny. Staří léčitelé a "babky kořenářky" vycházeli z podobnosti části rostliny a postiženého orgánu, případně ze zkušeností svých předchůdců. V mnohých případech byl nakonec účinek prokázán metodami medicíny založené na důkazech. Staré a tradiční přípravky však mnohdy testované ani nebyly (viz výše).

Kvůli "přírodnosti", "přirozenosti", "nechemičnosti" se jedná o oblíbený přístup. Pozor však na interakce s chemickými léky! Třezalka budiž známou klasikou, našlo by se jich však mnohem, mnohem víc. S rostlinkami se zkrátka musí zacházet stejně jako s chemií!

Z přírody pochází i řada silně účinných látek, které se používají výhradně v čisté podobě. Za všechny budiž jmenovány morfin a další opiové alkaloidy, kokain, digoxin. V přírodě nalezla předlohu celá řada syntetických opioidů, lokální anestetika, oblíbené léky na bolest a zánět odvozené od aspirinu, léky na uvolnění svalů používané při operacích...

...

Jsem si vědoma toho, že výčet neklasických léčebných metod není ani zdaleka kompletní. Pokud vaše oblíbená chybí, omlouvám se!

Autor: Klára Tůmová | středa 13.3.2013 16:14 | karma článku: 8,51 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 274x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 394x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 251x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz