Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kradu si, ani nevím jak...

Pod článkem "Jak lékárny trojnásobně klamou český stát" od pana Zábojníka není bohužel otevřená diskuze. Nemám(e?) tedy jinou možnost, jak se k tomuto zavádějícímu textu vyjádřit. A proč až nyní? Inu, občas taky musím dělat jiné věci než jen psát...

"Budete potřebovat/potřebujete/chcete účtenku?"

Je těžké uvěřit, kolik odpovědí na tuto otázku existuje. "To mi nikdo nezaplatí!" "Vy mi to snad proplatíte?" "Na co ji potřebuju?" "K čemu mi bude?" Ale také: "Samozřejmě, že chci účtenku, když vám dávám peníze!" "Jo, dejte mi ji, ať vidím, jak zdražujete!" Prosté "Ano." nebo "Ne." je v záplavě odpovědí jednoznačně v menšině.

Povinnost vydávat účtenky automaticky byla zrušena již před časem. Účtenky se musí vydávat na vyžádání. Takže všechny ty Alberty, Rossmanny atakdále atakdále je vlastně vydávají automaticky na základě dobrovolného rozhodnutí, nikoli povinnosti. Lékárna je zdravotnickým zařízením (nikoli obchodem!) a léků se tato povinnost netýkala. Povinně se tiskly účtenky na tzv. doplňkový sortiment, tedy doplňky stravy, kosmetiku, zdravotnické prostředky, boty apod.

I když účtenku nedostanete, vězte, že záznam o transakci existuje v lékárenském počítačovém programu. Tento záznam je dohledatelný v řádu let. Všechno zboží na lékárně je v systému zaevidované včetně svého původu (odkud přišlo, šarže...). Není možné jen tak nakoupit a prodávat/vydávat, všechno musí být evidované a dohledatelné. Kde tedy lékárna vezme balení, které v systému zanesené není a může ho tak prodat/vydat tzv. mimo kasu? Když lékárník vydá lék na recept mimo kasu a doplatek pacienta si strčí do kapsy, jak naúčtuje pojišťovně úhradu ze zdravotního pojištění? Nebo to také neudělá? Možnost, že bez vytištění účtenky jde transakce mimo kasu, je skutečně iluzorní.

Nevytisknout účtenku, kterou pacient/klient nechce, má i významný ekologický aspekt. Co stromů se ušetří, když se netisknou nechtěné účtenky. Stejně by šly rovnou do koše. Samozřejmě, i kotoučky do tiskárny něco stojí. Tuto stránku věci však nepovažuji za zásadní.

Tolik k bodům 1 a 2.

Ceny přípravků hrazených ze zdravotního pojištění (plně i částečně) jsou regulované maximální cenou výrobce a maximální obchodní přirážkou. Přípravky plně hrazené pacientem (od 1.1.2008) a doplňkový sortiment mají cenu regulovanou jen obvyklou tržní silou-konkurencí.

Obchodní přirážka

Začněme tím jednodušším. U regulovaných přípravků má obchodní přirážka (OP) sestupný (degresivní) charakter. Čím dražší přípravek, tím nižší procentní sazba OP (+ nápočet čili pevná částka podle pásma regulace OP). Nebylo tomu tak vždy, do 31.7.2006 byla OP jednotná. Postupně se snižovala z 38% (do 30.6.1996) na 29% (od 1.1.2006). V současnosti platí již druhá tabulka diferencované OP (od 1.1.2012). OP se pohybuje od 4% + 758 Kč (přípravky s cenou výrobce nad 10 000 Kč) po 37% (přípravky s cenou výrobce do 150 Kč), pásem regulace OP je celkem 8. OP se dělí mezi distributora a lékárnu. Tedy: Čím více si vezme distributor, tím méně na lékárnu zbyde. Celá OP připadá lékárně jen v případě, že nakoupí přímo od výrobce. Samozřejmě takového, který má oprávnění k distribuci!

Obchodní přirážku je pochopitelně možné neuplatnit v plné výši. Výsledkem (mimo snížení výdělku) je snížení/eliminace doplatku pacienta. Důvody k tomuto počínání nejsou jen altruistické. Vedle (ne)vybírání regulačních poplatků je výše doplatků významným faktorem konkurence mezi lékárnami. Pokud budou všichni (ne)vybírat regulační poplatky, pacient/klient se bude pro tu kterou lékárnu rozhodovat nejspíš právě podle výše doplatku. Nejde tedy o to, že neuplatněním plné výše OP tratím a dělám to naschvál, abych mohl(a) brečet nad malými příjmy. Tato možnost je skutečně iluzorní. Mimochodem, OP byla plošně snižována opakovaně a bez ohledu na protesty kohokoliv (viz výše nebo zde).

Cena výrobce

Pod pojmem cena výrobce/původce se myslí cena, za kterou je přípravek uváděn na trh. Že nejde o skutečnou výrobní cenu je nabíledni u všech typů zboží. Nic z toho, co běžně kupujeme (potraviny, drogistické zboží, knihy, nádobí, spotřebiče...) neprodává výrobce za výrobní náklady, vždy si k nim něco přičte. Kolik, to je jeho tajemství. Řešit skutečné výrobní náklady nemá tedy význam.

Přípravky hrazené ze zdravotního pojištění mají stanovenou maximální cenu výrobce. Tuto nelze překročit ani zažádat o její navýšení (naproti tomu snížení ze strany regulační autority možné je). Proto je zájmem výrobce nechat si stanovit maximální cenu co nejvyšší. Pokud by totiž výrobní náklady přesáhly tuto nepřekročitelnou částku, přípravek na trhu skončí. Stanovená maximální cena je tak často mnohem vyšší než reálná cena přípravku na trhu. Konkurence (generika, terapeuticky zaměnitelné přípravky) funguje i zde. Maximální cena se nestanovuje v případech, kdy je na trhu dostatečná konkurence (4 a více ekvivalentních přípravků).

Proces stanovení maximální ceny je poměrně složitý a vychází z porovnání cen přípravku v určitých konkrétních zemích EU ("země referenčního koše"). Pokud tento postup nelze uplatnit, porovnávají se ceny ve všech zemích EU. Pokud se ani tak výsledku nedobereme, nastupují přípravky jiných výrobců se stejným složením, přepočty na množství účinné látky, terapeuticky zaměnitelné přípravky atd. dokud se nějaký komparátor prostě nenajde. Podrobněji zde.

Autor: Klára Tůmová | sobota 6.4.2013 17:03 | karma článku: 25,70 | přečteno: 2039x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 274x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 394x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 251x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována, na eurokomisaře, nechtěla Nerudová říci, zda jí „Nepost zajímá

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:47

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz