Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mimo dosah

Zaslechla hlasité otevření domovních dveří. Ten, kdo se vracel ze světa, je spíš vykopl než odemkl. A jéje! pomyslela si zděšeně a zhluboka se nadechla. To zase bude večer! Schovala Bravíčko, rychle otevřela učebnici dějepisu a vykoukla do chodby. "Ahoj tati!" Cosi zahučel, snad to měla být odpověď.

Zdroj: Internet

Hrůza ne sebe nenechala dlouho čekat. Bez klepání rozrazil dveře jejího pokoje. Co kdybych tu měla návštěvu? napadlo ji scestně. Nikdo k nim už dávno nechodí, všichni se ho bojí. Po celém městě se šušká, že je divný. "Ty pitomá kačeno, jak sis mohla něco takového dovolit?" ječel jak smyslů zbavený. Instinkt velel se přikrčit, ale včas si uvědomila, že by ho popudila ještě víc. Mlčela, nevěděla, o čem mluví. Většinou se vůbec nedozví, za co dostala takovou sodu. Dávno si nikomu o nic neřekla, bojí se odmítat věci, které nechce. To vždycky končí takovouto scénou. Vlastně se už bojí i pohnout.

"Myslíš jen na sebe! S takovou krávou se nebude ve dvaceti nikdo bavit, každý to na tobě uvidí!" běsnil dál a vrazil jí takovou, že div neupadla. Ještě, že má z baletu rovnováhu! Sotva se jí vrátila jistota na nohou, přilétla z druhé strany další. Co pořád má, prolétlo jí hlavou. Snažila se zachovat klid, nedat se vyprovokovat. Přece se nesníží na jeho úroveň! "Tohle," zvedl výstavní vysvědčení ležící na prádelníku, "ti k ničemu nebude!" pokračoval ve svém výlevu. Dostala strach, že zprávu za první pololetí zničí. Opravdový strach. Jediná ve třídě má půjčený originál, tak jí učitelka věří. Prý je to neschopná bába... Hodil desky zpátky. "Stejně jako to tvoje poskakování! Kdybys radši dělala něco pořádnýho!"

"Jako třeba co? Ragby?" neovládla se a málem ji srazil k zemi potřetí. Zatejpovaný kotník zabolel. Neřekla o tom ani mámě. Nechtěla jí přidělávat starosti. Včera se radši zamkla v koupelně. Však také za to dostala! Jsme přece rodina, nemáme si co tajit! Pootočila hlavu. Okno nebylo daleko. Kolikrát už uvažovala, jestli by ta výška stačila. Tak se bála, že by to nevyšlo. Skončit na vozíku a ještě dostat sodu, že dělá blbosti, to by jí tak chybělo! Taky má schované nějaké prášky. Musí se někoho zeptat, zda by to bylo dost. Pak zahlédla ve dveřích mamku. Stála tam a se zničeným výrazem tu scénu pozorovala. A zase nezasáhla, nestojím jí za to, pomyslela si smutně.

Určitě mě v porodnici vyměnili, brečela méďovi do kožíšku. Někde jsou její praví rodiče, co by ji měli rádi. Zaslechla z chodby ránu. Mladší bráška zase upadl. Věděla, co přijde. "Tys mu podrazila nohy!" vtrhl otec do pokoje půl vteřiny poté, co náhodně otevřela učebnici a zakryla si s ní ubrečené oči. Obvinění bylo absurdní. Jak by se asi stačila tak rychle schovat? A proč by to vůbec dělala? Vyrval jí knihu z ruky. Věděla, že čeká přiznání. Kašle kvůli němu na své potřeby, ale dál se ponižovat nebude. Koupila další ránu. On ji snad zabije! Často si přála nebýt, ale takhle si svůj konec nepředstavovala. "Půjdeš na psychiatrii, aby zjistili, jestli máš problém nebo seš jenom hovado!" zakončil to a práskl dveřmi. Sklo naštěstí vydrželo, dostala by za něj přídavek.

Kdysi mu slíbila, že ho zažaluje. Vysmál se jí do obličeje. Dokud prý nebude ve sklepě svázaná řetězem, nikdo jí nebude věřit. Opatrně si sáhla na bolavou hlavu. Snad se jí neudělají boule nebo modřiny. Líčit se nesmí a se šátkem na hlavě do školy nemůže. Mohla by si tam sčesat vlasy, ale to jí polezou do očí a vynadá jí učitelka. V nejhorším si vymyslí nějakou povídačku o tom, jak upadla. Zase.

Neumytá si lehla do postele a přetáhla si deku přes hlavu. Snad si toho nevšimnou, jinak dostane za nevyčištěné zuby. Stejně jí brzy vypadají, ať dělá co dělá. Možná aby radši nejedla. Zachumlala se pevněji, ať se třeba udusí. Aspoň bude mít pokoj. Světlo v pokoji se rozsvítilo. Panebože, ne, už zase! Dělala, že spí. Někdo z ní odhrnoval přikrývku. Prozradila se. "Nebreč, budeš vypadat jako příšerka," šeptala mamka. Otočila se ke zdi. Tohle nepomůže...

/Na hraně reality a fikce.

Autor: Klára Tůmová | pondělí 3.2.2014 21:08 | karma článku: 10,70 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 274x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 394x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 251x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  10:32

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz