Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Benelux 2014 (IV.)

Letní dovolená je v nedohlednu, ve hvězdách, nebo možná ve tmě, tak proč si nedopřát aspoň nějakou jarní? Čtvrtý díl cestopisu.

4. den 29.4.2014

Na pokoji se těsně po sobě rozezní dva budíky, třetí o chvilku později. Nasnídám se, umyju a upravím, proces se neobejde bez menší nehody, když si nasadím jednu čočku naruby a ta mi vypadne přímo do ruky upatlané krémem. Uf, ještě že mám rezervní, jinak bych si musela zítra vzít brýle! Ve spěchu dobalím, ovšem venku se opět nestíhá, navíc pro tuto oblast typicky prší. To nám umožní nevšední pohled na ortodoxní židy s klobouky obalenými igelitem, pubertálnější část osazenstva se pokouší je z oken autobusu fotit.

Cesta do skanzenu větrných mlýnů v Kinderdijku je krátká, ale pršet přestane, takže nám nic nebrání vydat se na lehce mlhavou procházku po hrázích. U otevřeného muzejního mlýnu se rozmyslím, že přece jen dovnitř půjdu, naštěstí lze lístek koupit i tady, nejen u parkoviště. Jen ty davy turistů by tu být nemusely, pomyslím si a vydám se ještě dál podél kanálu. Možná zajdu až moc daleko, možná je rozchod opravdu krátký, jisté je však to, že avizovaný nádherný film v hale u vchodu už nestihnu. Než koupím suvenýry, je čas naskákat do busu a vyrazit směr Delft.

Tam přijedeme v půl dvanácté a vydáme se společně do centra. Je maličké, ale rozchod se opět ukáže příliš krátký. V novém kostele nafasuji společný lístek i do toho starého, dokonce pobavím slečnu, která se ptá na můj rodný jazyk. Průvodce v češtině bohužel nemá, strašně se za to omlouvá, já se smíchem volím angličtinu. Kromě náhrobků nejrůznějších osobností nizozemské historie jsou v kostele i obrazovky s dokola běžícími záznamy pohřbů členů královské rodiny. Přijde mi to trochu zvláštní, asi jsem z jiné kultury. Zaplacený lístek do starého kostela je škoda nevyužít, takže se v klidu projdu po městě až k druhému stánku božímu. Tam pánovi oznámím, že lístek již mám, na což odpoví „I keep him“ a vyloudí mi další úsměv. Ve starém kostele toho moc k vidění není, takže se vydám na cestu zpátky. Náměstí tentokrát obejdu, tudíž objevím místní bioprodejnu a roztomilé knihkupectví, kde koupím pohledy s kočičkami.

Na náměstí nakoupím modrý porcelán a sýry, když mi dojde, že čas na oběd se krátí. Sednout si do klasické restaurace již nepřipadá v úvahu, žádný stánek s hranolkami na obzoru není, takže zvolím plněný bagel. I jeho příprava trvá neskutečně dlouho, oběd si tedy vůbec nevychutnám, musím ho zhltat během pár minut a docela lituji, že jsem si ho nedala zabalit na cestu. Ještě rychle koupit pohledy (ach ti Němci) a už běžím zpátky do busu. Ani porcelánku jsem neviděla a navíc nutně potřebuji kafe. Na rozdíl od většiny předchozích dovolených se mi nepovedlo detoxikovat, takže zažívám muka pekelná, už si dávku koupit prostě nestihnu. K busu dorazím na poslední chvíli, ale nezdržuji a můžeme vyrazit zavčasu k příštímu cíli. Záhy se v interiéru roznese novinka z Čech, a to že Iveta Bartošová skočila pod vlak a všeobecné sázky na její schopnost přežít vše vezmou zasvé po informaci, že to má opravdu za sebou. Vášně musí krotit průvodkyně, Ivetu si máme nechat na doma, neboť nás čeká vyhlášená květinová zahrada Keukenhof. Lístky nám koupí hromadně a už se můžeme vydat mezi záhony. Jsem naprosto unešena rozmanitostí tulipánů i narcisek, ta paleta barev je naprosto neuvěřitelná, stejně jako tvary a střapaté tulipány. Nad tou krásou přestávám dýchat, já, která pomíjivou krásu květů neocení a v jejíž „péči“ zmírají na nedostatek pozornosti i rostliny z extrémních podmínek! Tohle se musí zažít, to prostě nejde popsat, dokonce se po téměř třech týdnech cítím jako živý člověk!

Opět se kazí počasí, ale první skleník je již na dohled a obsahuje i kavárnu, čehož hned využiji. Než dorovnám hladinu, venku přestane i cákat, takže nic nebrání dalšímu courání sem a tam, u větrného mlýna s vyhlídkou na tulipánová pole je dokonce i stánek s teplými holandskými vaflemi, tomu se nedá odolat. K večeři si dám hranolky, inteligentně si na ně vezmu dezertní vidličku v domnění, že je to dětská, okolí se musí bavit! U suvenýrů se vyřádím a pustím kartě pořádně žilou, dovolená je od slova dovolit si, ne? Ani poslední přesun není nijak dlouhý, nezbytná varování o zákazu brát si domů trávu apod. ale dostaneme. Vyvolají nesouhlasné bučení, představa německých policejních psů schopných vyčmuchat i oblečení z návštěvy koffieshopu ale odradí i ty nejvíc odhodlané. Ještě poučení o nejvhodnější cestě podání marihuanových přípravků a už jsme u amsterdamského letiště. U hotelového komplexu však nastanou nečekané zmatky, který hotel je vlastně ten pravý? Trefíme na třetí pokus, je až vzadu a vypadá spíš jako ubytovna. Dostaneme nové kódy (659974) a vrhneme se dovnitř. Pokojíček číslo 116 je horší než předchozí, navíc máme manželskou postel i s odpovídající dekou, naštěstí nám někdo půjčí deku a prostěradla z přistýlky. Venku se navzdory nařízenému odpočinku koná party posledního večera, z abstinenčních důvodů se neúčastním, a nejsem zdaleka jediná! Čtení mě taky moc nebaví, takže zalehneme nezvykle brzy.

/Původně sepsáno za účelem pozdějšího vzpomínání.

Autor: Klára Tůmová | pátek 16.5.2014 20:33 | karma článku: 8,61 | přečteno: 312x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 274x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 394x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 251x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz