Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Psí vzpomínání - Sbohem, pejsku náš...

"Ale vona hrozně funí," snažila se psí maminka přesvědčit mladého pana doktora na vyhlášené klinice, že s jejím mazlíčkem fakt bude něco v nepořádku. "Jó pani, kdybych měl třicet kilo nadváhy, taky budu funět!"

A psí maminka se téměř smrtelně urazila. A to jsme jí často opakovali, že máme pěkného válečka a že by se s ní neměla dělit o lidské dobroty. Zkrátka a dobře, "doktůrek" si to rozlil navždy a víckrát jsme na tuhle kliniku nejeli.

První náznak, že i Karynku stihne kavalíří prokletí v podobě problémů se srdíčkem, však přišel daleko dříve. Rok si přesně nepamatuju, ale odhaduju, že našemu miláčkovi ještě něco chybělo do věku, kdy se pejsek stává seniorem. Jo, a ta zpráva za mnou určitě přišla na kolejní pokoj... Ale prý žádné drama, času na léčení je dost, však to bude navždy! Tak pravil venkovský pan doktor s ordinací v garáži. No, nevím, turecké kúry by měly mít nějakou hranici. Přešlo několik poklidných let, až se nakonec objevil jiný příznak postupujícího věku psího. Hluchota. Na Silvestra výhodné, a jinak... Stejně neposlouchala nikdy! Cinkání klíčů na chodbě, otevření ledničky a "máma přijde" rozeznávala však stále spolehlivě.

A času bylo zjevně dost až do onoho osudného dne. Otrávená stěhováním, stupňujícími se problémy v práci, umírajícím dědou a nepochopením širokého okolí, jsem šůrovala svůj první dospělý domov před předáním. Zvonící mobil jsem okomentovala nepublikovatelnými výrazy, kdo zase otravuje? "Maminka", hlásal displej. Copak neví, že jsem v časovém presu, abych se stihla v nějakou slušnou dobu přesunout k ní?

"Tak si představ, že máme Karynku v nemocnici, úplně zkolabovala v noci při venčení..." líčila mi mamka tu hrůzu. Jako zase jednou, sežraný fujtajbl nebo infekce z ukradeného kapesníku, tentokrát to byla poslední kapka. Naštěstí se zrovna vracela moje nejmladší sourozenkyně z hospody v doprovodu kamaráda po mononukleóze. Bez řečí nasedl do NAŠEHO auta a odvezl povedenou trojici do velkoměsta. V nemocnici Karynku ubytovali na kapačky kvůli akutnímu selhání ledvin.

Doma vládla po ponurá nálada. Žádný špacír, "Mášo, co budeme dělat, když tu Karynu mít nebudeme?" Ptala se psí maminka druhého černého kožíšku. No, dojít AŽ na roh byl tou dobou už úspěch. Na druhou stranu, tři patra po schodech několikrát za den mohou být slušný trénink... Dvoudenní nepříliš úspěšné léčení udělalo pořádnou díru do rozpočtu. Dlouho ignorovaný problém měl nakonec takové následky, že už nešly zvrátit. Začal boj s nevyhnutelným.

Dietní granule Karynka odmítla rovnou, konzerv jsme vyzkoušely několik druhů, než z asi dvou byla ochotná pozřít aspoň něco. Dohady, že se musí krmení i léky objednávat včas, protože Veterinární zásobování není velkodistribuce a nedodají to ten samý den. Dohady, kdo má ještě na zaplacení. Dohady, kdo konzervy u mě vyzvedne a kolik z balíku. Tabletky balené do taveného sýra (ty fosfáty v něm, no...). Detoxikační gely při náznaku problému. Výživná pasta nasazená prakticky natrvalo, protože Karynka odmítala nejspíš nedobré konzervy i z ruky.

Během pár měsíců byla z válečku Twiggy a dietní krmení se navzdory vitamínovým tabletám projevilo i na dlouho tak pěstěném kožíšku. Pryč byla jemná lesklá nádhera. Vlastně asi i proto nemám z posledního roku Karynčiny pozemské pouti snad žádnou fotku. Na nábytek už nevylezla, a tak mamka nechávala po bytě staré péřové polštáře jako pelíšky. Tři, občas čtyři kočky je rády okupovaly. Až mě nakonec překvapilo, když je zase uklidila, že nejsou už potřeba. Za rok od dramatu ztratila Karynka snad polovinu váhy a z pyšné oháňky zůstal holý krysí ocásek. Nakonec i garážový veterinář se podivoval, že ještě drží.

"Dělej, vždycky spěcháš!" Poháněla netradičně mamka mě před odchodem na autobus do velkoměsta. "Musím se rozloučit s Karynkou..." Věděla jsem, že další víkend domů nepojedu, a... Jako bych to tušila!

Neklidnou noc před čtvrtkem se dvěma třináctkami jsem připisovala hysterii těhotné kamarádky, se kterou jsem byla na celodenním školení. A mamka toho dne volala před devátou. Brzká doba značila, že se něco děje. Věděla jsem to dřív, než jsem hovor přijala. Zrovna byly všechny tři na cestě na chalupu. Když známý pan doktor začal navrhovat léčebný postup, požádala po venkovsku o skončení trápení. Neprotestoval... Karynku uložili pod třešně vedle strejdova Kima, který skončil pozemskou pouť v zimě toho roku.

Autor: Klára Tůmová | pondělí 27.6.2016 20:19 | karma článku: 18,54 | přečteno: 513x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 274x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 394x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 251x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum. Nahradit ji může Havel

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

Zastal se urážené kamarádky, schytal kopanec do hlavy. Policie hledá útočníka

25. dubna 2024  13:42

Pražští policisté pátrají po agresorovi, který v březnu v Karlíně napadl jiného muže. Incident se...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  13:40

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz