Seš doktor nebo co?

11. 08. 2016 20:32:40
Tomu, komu spadla vůně do záchoda, děkuju za skvělou příležitost uklidit ve sklepě. Aneb jak se může krásně zvrhnout jinak vcelku poklidná sobota.

Proč těm dveřím trvá tak dlouho, než se otevřou? Prskám v duchu a už se vidím, no kde asi po dvou hodinách za volantem? "Ahoj, Olíku!" Vítám chlupatého souseda nad schody. Za ním stojí vyřádkovaná jeho i její maminka. "Děte si rychle napustit vodu, bude se zavírat, vedle vás to teče!" Mladá zabalená v teplém županu a se skleničkou v ruce zakvílí: "Zrovna sme si votevřely další víno..."

Plán byl jasný. Dát vědět, že jsem dojela, domácí posilka, sprcha a nohy na stůl. Rychle nalívám do filtru, co se tam vejde, lavor na ruce, pro jistotu ještě kýbl, ale snad to přijdou v nějakou slušnou dobu spravit! Povinná esemeska pro prevenci hysterie sto kilometrů za Prahou. Tohle mám beztak za to, že jsem si libovala, že se mamka s tetou ještě nepovraždily! Zvonek mě vytáhne ze podložky. "Jenom sem vám chtěla říct, že máte fakt skvěle umístěnej sklep, teče vám to přímo do něj, nemáte tam něco cennýho?" "Jen krámy a bordel!" Snažím se nevypěnit. "Možná by to chtělo pak aspoň přeházet, ať to nezplesniví. Mějte se!" Sousedka mizí a já zahajuju druhý pokus.

Zvonek si nedá pokoj. Normálně bych ho ignorovala, tentokrát si ale netroufám, a tak cestou ke dveřím spolknu pár neslušných výrazů. Přece jen zdi jsou tenké a dveře tak docela netěsní. "Můžete mi pučit klíče vod sklepa, za chvíli na to příde pán a ta roura je přesně u vás, fakt tam nic nemáte?" "Ne, jen bordel," cpu sousedce nepříliš chytře celý svazek i jediným čipem od vchodu. "Jenom mi dejte vod sklepa," aspoň ona je duchem přítomna! Doluju z kroužku oba, jaksi nevím, který je od kóje a který od přístupu ke sklepům. Plyšák vyšiluje z mé aktivity, neustálého zvonění zvonku i ruchu na chodbě. To bude noc! "Stačí jenom vod kóje," jasně, jenže který to je? Asi na třetí pokus se mi podaří příslušný klíč sundat, musím vypadat jak dement!

O hodinu později se odvážím okouknout to nadělení. Vlastně si i připadám blbě, že jsem nešla hned. Dole se teprve chystá ta akce, rovnou dva pánové se špičkují na téma zásah v pozdní denní dobu a že už mohli být doma. V inkriminovaném místě navíc nesvítí světlo. Sousedka vybírá vodu lopatkou a postarší dáma s mopem se směje, že nikdo nehlásí závady. Spíš je vidět, jak často někdo do sklepa přijde! Konečně to vypadá, že se schyluje o opravdové akci. Gumová zástěra, tlusté rukavice, spousta všemožného náčiní v mizerném světle na ještě vlhké podlaze. "Co když mi to zacáká brejle?" Bojí se starší z chlapíků. "Tak si je utřeš, no!" Odsekne ten mladší. "Dámy, ustupte, tohle bude síla!"

Tři, dva, jedna, a po sotva vytřené podlaze se valí proudy vody. Odér ke mně pronikne navzdory tomu, že jsem se proběhla po čerstvě posečeném poli a pak strávila dvě hodiny v klimatizovaném autě. Druhé dvě se šklíbí podstatně víc, pánové se baví, že máme premiéru. No, jestli se počítá i jen tak mimochodem zmíněné praní plínek, ty dvě ji rozhodně nemají! "Mám h***o na brejlích!" Kvílí starší z nich. "Seš doktor nebo co?" Baví se mladší a rozstřikuje do toho nadělení osvěžovač vzduchu. Pánové jsou vybavení a asi by se divili, s čím se v nemocnici setkají snadno a rychle! Zatímco se čeká na zkoušku odtoku, opět se vytírá podlaha. Jen tak mezi řečí se dozvím, že sousedka měla naplánovaný mejdan a ta druhá paní už uklízí chodby třináct let, co je v důchodu. A že nikdo nechce pro družstvo dělat, hlavně mladí ne.

Pokus proběhl úspěšně, pánové se balí. "Vylejte tam savo!" Doporučí nám na závěr. Kartony a další věci v přítmí letí do pytle, to bude rychlý úklid. Savo nemám, zbytek jsem použila minulý víkend na kočičí záchod. Naštěstí jsou ty dvě vybavenější! Basta, finito, už můžeme fungovat! Doma pustím vodu a div se neporoučím k zemi. Je zrzavá a já zrovna včera vydrhla vanu i umyvadlo. No, hlavně, že můžu vykoupat a jít spát, vypadalo to nebezpečně!

Tomu, komu spadla vůně do záchoda, děkuju za skvělou příležitost uklidit ve sklepě. A pánům za historku, kterak paní nařezala vánoční stromeček a větve nacpala do záchoda. Prý se fakt divila, že se ucpal!

Autor: Klára Tůmová | čtvrtek 11.8.2016 20:32 | karma článku: 17.87 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 274 | Diskuse

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma článku: 11.83 | Přečteno: 271 | Diskuse

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 394 | Diskuse

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma článku: 17.00 | Přečteno: 375 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 13 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 8.79 | Přečteno: 148 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.40 | Přečteno: 300 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.44 | Přečteno: 92 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 543 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...