Párty začíná

24. 08. 2016 14:25:43
To by bylo, aby to nakonec nedopadlo toho dlouhého dne vedoucího od ospalosti přes nekonečné davy až skoro ke kořenům. (Švýcarsko 2016/2)

Na autobus to se spaním docela jde, ani o noční pauze neopustím přidělené místo na zadní sedačce. Deset minut před šestou jsme násilně probuzeni k mytí, prý aby nás mohl kníže Liechtenstein řádně uvítat. Jsme v Rakousku, hm, kudy jsme to jeli? Pokusím se aspoň něco sníst, nejradši bych pokračovala ve spaní, vstávat skoro jako do práce, no... Je s bídou sedm, když kotvíme v pětitisícovém a především spícím hlavním městě Lichtenštejnska Vaduzu. Cestou se dozvíme, že se nepodařilo koupit švýcarskou dálniční známku a že švýcarská němčina je natolik specifická, že jí nerozumí ani sami Němci. Hned mě tolik nemrzí, že neumím německy! Po výšlapu na hrad dostaneme rozchod v pomalu se probouzejícím městečku, snad všechny kavárny a restaurace hlásají „Free WiFi“, tady se proti mně spikli nebo co!

Bez nehody vyberu z bankomatu franky, nakoupím pohledy a v jedné z probouzejících se restaurací si koupím kávu s sebou. V devět se sejdeme na určeném místě, ovšem jen proto, aby se rozchod natáhl do půl jedenácté, jelikož řidiči pojedou pro tu známku. Vydám se tedy na nákup do místního Coopu, platební terminál asi nemluví s mojí kartou, škoda, že mu nerozumím! Na druhý pokus se zadaří a já se můžu s plnou taškou plížit do poštovního muzea, prý to bude akorát do odjezdu. Vzhledem k popiskům pouze v němčině to opravdu zmáknu a je čas vyrazit do Altdorfu, města Viléma Tella.

Půlhodinový rozchod je dostačující tak k nafocení věhlasné sochy a nákupu pohledů, koupím i známky, ovšem pouze tři místo potřebných čtyř. Navíc slečna zjevně rozumí anglicky, jenže mluvit se nenamáhá a suverénně používá němčinu, takže musím jen odhadovat, na co se asi tak ptá. Kafe, natož něco k jídlu, si samozřejmě koupit nestihnu, a tak cestou žvýkám suché pečivo zakoupené ve Vaduzu, taky jsem mohla vzít i něco k tomu!

V půl třetí už nás vítá průsmyk Furka s fotogenickými výhledy a spoustou lidí, navzdory nadmořské výšce přes 2400 metrů skáču po šutrech jako nic a ani mi není zima. Pauza je krátká a je čas popojet kousek dál k ledovcovému prameni řeky Rhony. Pocouráme po přírodním parku i ledové jeskyni, přičemž si neodpustíme sejít z vyznačené cestičky a někteří dojdou až k jezírku pod ledovcem. Při nákupu suvenýrů se zaraduju, když mi paní na podané věci řekne „Merci“, budu aspoň rozumět, i když asi neodpovím. Uvažuju, jak se řekne známka, jo, timbre, když na mě vybafne: „Elf!“ Nastává Babylon, jasně, mám platit, koukám jak puk, než se vymáčknu: „Excuse me, how much?“ „Elf, eleven, sorry!“ Odpoví paní, úspěšně nákup dokončím a vyrazím na kafe. Zmrzlinu díky focení nestihnu, a tak si v autobuse otevřu ráno zakoupené místní pivo Tell. Co na tom, že je teplé a nijaké jako většina zahraničních, popis ve třech jazycích mi to vynahradí, pobaví mě zejména Bierre blonde, i když Birra chiara taky nezní špatně. K ukolébání je ho v plechovce až až, ale to už nás vyhánějí z autobusu na visutou lávku přes údolí. Houpe se až moc na můj vkus, nic pro slabé žaludky nebo že by to pivo? Zpátky už ji přeběhnu jako by nic a můžeme se bavit cedulí upozorňující na zákaz vstupu na silnici, kterou jsme prve suverénně přešli.

Kemp nás uvítá v půl sedmé, poskytuje WiFi zdarma, to je spiknutí a především trénink v sebeovládání! Naštěstí je síť zaheslovaná, takže si prostě heslo nevezmu a je to. Postavíme stany, ve sprchách je tu dokonce teplá voda, a můžeme vyrazit na úvodní karimatku alias karimatka párty. Spíš než zábava nás ovšem zaměstnává mydlení komárů, snad aspoň nepřenášejí ziku! Na konci už na sebe nevidíme, a když to po skončení ochutnávky místních sušenek a limonády první jedinci začnou balit, bez rozpaků se přidám. Už jen uložit se do horizontální polohy je nekonečná paráda!

/pokračování příště/pro pozdější vzpomínání

Autor: Klára Tůmová | středa 24.8.2016 14:25 | karma článku: 11.95 | přečteno: 486x

Další články blogera

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 274 | Diskuse

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma článku: 11.83 | Přečteno: 271 | Diskuse

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 394 | Diskuse

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma článku: 17.00 | Přečteno: 375 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.93 | Přečteno: 491 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...