Medvídkové město

16. 09. 2016 20:41:56
Před návštěvou Bernu jsme dostali upozornění na tři věci. Obchody v podloubí, extrémně živé nádraží a medvědy. Těch je v plyšové podobě město plné. A nemají náhodou Bern a Bären přímou souvislost? (Švýcarsko 2016/7)

Budík zvoní v půl sedmé, stejně jsem toho moc nenaspala, pršelo snad většinu noci a všechno je lezavě vlhké. Není však zbytí, musíme ty stany sbalit a naložit, vybavím si, jak ze mě po návratu z Rumunska kapala voda snad ještě v Praze. Asi se fakt stávám primadonou! Hej je jen řidičům, ti spinkali v autobuse a našimi vlhkými krámy se královsky baví. V hlavním městě Bernu jsme už v devět, moc teplo tu teda nemají, bundu pro jistotu uvázanou kolem pasu, může prý sprchnout, si rovnou obleču.

Po okouknutí medvědí rodinky se můžeme vydat podloubíčky do města samotného. Zatím spíš vybírám, co na zpáteční cestě nakoupím, protože první úkol je jasný, sehnat kafe. „Bitte schon?“ Osloví mě frajer za pultem, takže svůj požadavek přednesu rovnou anglicky. A že mi to včera nakonec docela šlo v té francouzštině! V Bernu to žije, aby ne, když se tu prý koncentrují cizinci hledající práci, a hlavně neskutečné množství turistů s odeštníkovanými průvodci. Docourám až na doporučované vlakové nádraží, kde mě ze všeho nejvíc zaujme výše poplatku za WC. Po okouknutí kostelů se vydám shánět něco k jídlu, skončím tam co vždy, zatím jsem moc z místní kuchyně nevyzkoušela!

Navíc se občasné pocákávání změnilo v solidní sprchu, no potěš. Schovám se do podloubí k nákupům, přítomní návštěvníci asijského původu vykupují v suvenýrech stylové deštníky a vůbec i projít je docela adrenalinový zážitek. Konečně dojdu k ráno vyhlédnutému obchodu, vyberu plyšáky a vydám se k pokladně. A vida, zrovna přede mnou je slovenský kolega ze zájezdu, pustíme se do řeči na téma, jak se řekne medvídek. „Bonjour,“ zkusím to na paní za pokladnou. Ta však rychle pochopí, že se nejedná o můj rodný jazyk, nebo francouzsky neumí, takže pokračování je v angličtině. Platba projde, uf, začínám mít trochu obavy o stav karty, díky cizí měně jsem ztratila odhad na útratu a bylo by dost nepříjemné, kdyby se zablokovala. Mezitím se déšť aspoň trochu zmírnil, odvážím se dokonce znova vybalit foťák a zvěčnit kostel u mostu vedoucího k medvědáriu. U méďů svorně vyčkáme na čas odjezdu, mají tu i docela zimu nebo je to tím vlhkem po dešti?

Na další zastávce v sýrárně jsme brzy, ale dřív nás na exkurzi nevezmou, takže se vydáme shánět kafe. Nedaleká pekárna má dobré a za slušnou cenu, vezmeme ji útokem a od půl druhé sledujeme ruční výrobu sýra na vlastní oči. Výklad v angličtině s prapodivným přízvukem prakticky neslyším kvůli dětem ječícím vedle naší skupinky. Pár holek se solidně šklíbí, i já při pohledu do speciální nádoby chvílemi uvažuju, zda sýr ještě někdy dokážu pozřít. Po ochutnávce čerstvé syrovátky proložené dotazy, kdo nebyl na WC, jsme odesláni k prohlídce areálu a místního obchůdku se suvenýry a mléčnými výrobky. Čekala bych, že tu budou mít především místní produkty, ale ne, mají tu i věci nám již známé ze supermarketů. Okoukneme velkovýrobu ementálu a starobylé domečky a už je pomalu čas vyzvednout si suvenýr v podobě čerstvého sýra na recepci. Někteří ho rovnou načnou, při trvanlivosti maximálně pět dní v lednici asi není nač čekat, když ani tu lednici nemáme k dispozici!

Opatrně ty poklady uložíme do busu, krabička nevypadá bůhvíjak těsně a sýr pořád pouští syrovátku, vylití by nebylo příjemné asi nikomu. Následně zamíříme na poslední položku dnešního programu, tedy na exkurzi do čokoládovny. Nakonec se přidám k netrpělivým ochutnávačům, no trochu soli by to chtělo! Cesta se natáhne kvůli zácpě na dálnici, někdo nechá zahrát Highway to Hell, královsky se bavíme až do chvíle, kdy nás autobus prostě vyklopí ve městě Interlaken a odjede, že prý parkovat v centru nejde. Exkurzi v čokoládovně stíháme jen tak tak, ale nakonec to příliš nevadí, tady se asi švýcarská přesnost tolik nenosí.

Film o výrobě kakaa a čokolády jsem již viděla předloni v Bruggách, pravda, byl trochu jiný. Následuje ochutnávka všech možných druhů čokolády a předváděčka výroby pralinek. Ty se nakonec nepovedou, že je v místnosti příliš teplo. Ale ničemu to nevadí, slečna mluvící dobře anglicky, jen škoda toho prapodivného přízvuku, je pro tyto případy vybavená a má zásobu, ze které nám nabídne. Začínám toho postávání mít tak akorát dost, navíc tu fakt mají teplo, ale to už sbíráme své tašky ze země a fasujeme miniaturní krabičku s jedním bonbónem na rozloučenou.

Ještě rychle okouknout přilehlý krámek a máme půl hodiny čas, než exkurzi absolvuje druhá skupina. Ve městě je na můj vkus až moc lidí, navíc opět cáká, takže se brzy schováme u čokoládovny a řešíme bolavá kolena. Po setkání se zbytkem výpravy pochodujeme úzkými uličkami do neznáma, kde nás vyzvedne náš povoz. V kempu jsme za chvilku, promáčená louka je plná slimáků připomínajících na první pohled něco docela jiného, nakonec nás pošlou na druhou stranu cesty. Rychle stavíme mokré stany, aspoň kdyby trochu zafoukalo, takhle to ani maličko neuschne. Ocením jedině to, že se do promáčené země skvěle zapichují kolíky. Majitel kempu na naše sýry vyklidil polici v lednici v miniobchůdku u recepce, sliju syrovátku, ukrojím kus na zítřek a s povděkem zbytek uložím na určené místo. V tomto kempu je opět wifina, ale po téměř týdnu offline už nemám nejmenší potřebu ji použít. Cedule na sociálkách vyvolá u spousty z nás záchvat smíchu, krásný dvojsmysl!

Sprchu si dám jen studenou, bez mytí vlasů to přežiju. Opět nás dožene bouřka, lije a lije, možná dokonce uplaveme i s plátěnými příbytky, a to na zítra průvodci slibují azúro. Vyplížím se vyčistit si zuby, přičemž si ucourám jediné dlouhé kalhoty, a zalehnu před zítřejší vstávačkou.

/pokračování příště/pro pozdější vzpomínání

Autor: Klára Tůmová | pátek 16.9.2016 20:41 | karma článku: 16.27 | přečteno: 270x

Další články blogera

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 274 | Diskuse

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma článku: 11.83 | Přečteno: 271 | Diskuse

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 394 | Diskuse

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma článku: 17.00 | Přečteno: 375 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 452 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...