Kdo si svou dávku nebezpečností nevyrobí včas...

14. 09. 2018 15:48:11
...páchá je klidně i ve velkém později. Sbalit si minimální výbavu (i tak toho bylo dost) a vyrazit do známa-neznáma bez doprovodu byla asi nejadrenalinovější věc, co jsem kdy provedla...

(den první)

Po divné noci bez společnosti se deset minut před šestou hrabu z postele. Po výpravách a asi stopadesáté kontrole, že mám skutečně všechno potřebné, můžu jen konstatovat, že jsem se pěkně podtrhla. Autobus stíhám bez problému, výjimečně nikoho nezaháním domů, a chvilku po osmé mě příjemně překvapí sociálky Na Knížecí, které už nejsou tak sociální jako v mých vzpomínkách. Pak už nic nebrání na příslušné zastávce počkat v dešti a zimě na autobus, následně předvést místenku a svalit se na sedadlo. Spokojeně se napíchnu na wifinu, kterou záhy po odjezdu z nádraží ztratím. No jasně, byla z toho žluťáku vedle! Vybalím čtečku, tak co tam máme? Ptáky v trní jsem nakonec zvládla dorazit a pak četla opravdové knihy, Čokoládový průšvih, to vypadá jako správné čtení na dovolenou! Spokojeně se začtu a snažím se nesledovat cestu, kterou jsem jela už tolikrát. První zastávka je ve Strakonicích, k dobrodruhům snažícím se vyvenčit za čtyři minuty se nepřidám, pak se autobus mění v zastávkový. I při čtení stíhám sledovat cestu, kterou jsem nedávno absolvovala jako řidič, a nerozhodí mě ani výklad spolucestujících o tom, kdo má jakou nemoc. Po půl dvanácté překvapivě hladce kotvíme na Kvildě, z těch Borových Lad to nějak uteklo, proti loňskému temně mlžnému dobrodružství za volantem.

Zdá se, že skoro přestalo pršet, nakouknu do infocentra a rovnou na návsi zasednu na oběd. Odměřená vyumělkovaná blondýna mě zřejmě zařadí kamsi společensky dolů, i to kafe mi donese slabé a nijaké, a jistě závidí německy mluvící hosty svému kolegovi. Ten chudák zjevně moc německy neumí a dva chlápky s vlčákem oslovuje „siňor“. Při placení se zeptám na možnost noclehu, nic jsem si nezamluvila, ale volný pelíšek tu nemají.

No co, tohle budu řešit po exkurzi na jeleny, venku se asi na pátý pokus zahalím do pláštěnky zvané pončo, neboť se spustil další déšť, a vydám se po silnici na místo určení. Ostatní exoti mířící stejným směrem jdou po provizorní cestě, aha! Okruh projdu téměř bleskovým tempem, focení moc nedám, nechci si zničit foťák.

Jeleni se houfují na jednom místě hned na kraji obory, rysové ve svém výběhu nejsou vůbec, nejspíš někde chrní. Je sotva půl třetí, když si v infocentru kupuju pohled a první známku, doliju vodu a tentokrát po cestě valím zpátky.

Z vyhlášeného pivovaru hlasitě vyhrává dechovka v rámci oslav konce léta, naštěstí lze pivo koupit i v přilehlé pekárně, během popíjení mimo davy se stačím pokochat výzdobou i kočkou, která si ustele v mokrém záhonku.

Teď mě čeká shánění noclehu, na hranici centra a lyžařských areálů zahlédnu „zimmer frei“, které po dotazu opravdu platí. Usadím se v restauraci, než mi pokoj připraví, do zásuvky pod stolem zapíchnu nabíječku, bohužel ale bez odezvy, mají je asi vypojené. Obsluhující slečna mi poskytne heslo na wifinu, přečtu si zprávy a pokračuju s Čokoládovým průšvihem. Následně můžu na pokoj, pod jehož oknem bečí ovečky, pustím televizi, ale výběr mezi ČT1 a TV Nova mě neuchvátí a zase ji vypnu. Na pokoj wifina nedosáhne, vypadává, musím se vrátit do restaurace a ubytování na další noc si zajistit odtud. Hlavně že jsem prve aktivně zaplatila účet, musím si otevřít nový, peněženka zůstala na pokoji. Posléze si přečtu ubytovací řád, připadám si jako největší zločinec, když si ponorákem ohřívám vodu na čaj a jen doufám, že to nevyrazí pojistky. Venku se zatím setmí do mlhavého čehosi, topení samozřejmě touhle roční dobou není puštěné, takže po zbytek večera z pod deky moc nevylézám.

Autor: Klára Tůmová | pátek 14.9.2018 15:48 | karma článku: 16.20 | přečteno: 425x

Další články blogera

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 274 | Diskuse

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma článku: 11.83 | Přečteno: 271 | Diskuse

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 394 | Diskuse

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma článku: 17.00 | Přečteno: 375 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.91 | Přečteno: 481 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 233 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.05 | Přečteno: 478 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...