Dvě procenta

22. 01. 2019 10:28:55
Nebo možná až pět procent "divných" pobíhá mezi námi. Nechápajících povrchnost světa. Nepochopených, co pořád řeší kolem věcí, které nemůžou ovlivnit. Vítejte ve světě těch, které neumíme pořádně zaškatulkovat ani pojmenovat.

Nadání, vysoká inteligence, vysoký potenciál, vysoká mentální eficience anebo prostě "zebra". Najít "správné" označení těchto jedinců není jen tak. "Nadání" značí něco výjimečného, záviděníhodného. "Vysoká inteligence" se obecně chápe jako IQ nad 130, což nepostihuje specifické myšlení a naopak by některé vyřadilo. Stav nejlépe vystihuje označení "vysoký potenciál" nebo "vysoká mentální eficience", u nás zatím neobvyklé, nevžité, proto budu používat výraz "nadaní" s plným vědomím jeho nepřesnosti. "Zebra" má význam rovnou dvojí. Něco neobvyklého ("Když slyšíte dusot kopyt, čekejte koně, ne zebry.") nebo také to, že každá zebra má jiné pruhy, je jedinečná. Stejně tak je jedinečný každý nadaný člověk. Nejsou divní, jen myslí a vnímají jinak, než těch ostatních 95-98%.

Všechny podněty mají stejnou váhu

Není více či méně důležitá informace, všechno má stejný význam. Je to hodně důležité. Mozek to méně podstatné neumí odfiltrovat, všechny podněty jsou rozvíjeny současně a řazeny do širokých souvislostí. Výsledek? Spousta nedotažených nápadů. Souvislosti, které nikdo jiný nevidí a zůstanou nepochopeny.

Přecitlivělost

Všechny podněty mají stejnou váhu a všechny emoce s nimi související mají stejnou intenzitu. Velkou. A protože jejich viditelné prožívání okolí vadí, musí být potlačovány. To stojí nemalé úsilí. Mnoho potlačených reakcí na "malé" podněty ale nakonec kontrolu nevyhnutelně vypne. A na ten poslední přijde přehnaná reakce. Okolí nechápe.

Takový jedinec má zbystřené všechny smysly. "Zírá" po okolí, zkoumá detaily, vadí mu ostré světlo, "zvukové kulisy", slyší šeptání za zavřenými dveřmi, "vyčuchá" lacinou voňavku nebo kuřáka i když už v místnosti není, má citlivou kůži, sebeméně nekvalitní jídlo mu přijde "závadné". Nadaní také mívají silnou intuici.

Empatie, soucit, altruismus

Nadaný jedinec nedokáže bezpečně oddělit, co se děje jemu a co někomu v jeho okolí. A nedokáže nereagovat. Zejména utrpení druhých prožívá naplno. Ať už jde o kamaráda nebo lidi postižené živelnou katastrofou na druhém konci světa. Není schopný záměrně ublížit, trpěl by v první řadě sám a to už předem. Pokud škodu napáchá, je to nevědomě nebo omylem. Má problém říct "ne", v podstatě je odsouzen k tomu "být hodný". Umělecky či sportovně nadaný nadaný může mít problém, zda to, co dělá, není vůči společnosti sobecké, zda by neměl být "prospěšnější".

Nejistota

Nejen, že svět je zmatený a nechápající, k tomu všemu se ještě neustále mění. Tak jak se okolní svět mění, musí být jeho součástky znovu a znovu zkoumány a skládány tak, aby vše dávalo smysl.

Potřeba koherence

Když se něco již objeveného a do souvislostí zařazeného zásadně změní nebo musí změnit, rozbije to celek, s nadsázkou celý svět, a vše ostatní musí být přezkoumáno a znovu poskládáno do souvislostí.

Smysl pro spravedlnost, hledání pravdy

Všichni mají stejná práva, každý člověk je prostě člověk a až potom starý, mladý, ředitel zeměkoule, uklízečka. Autorita musí být přirozená, jinak neexistuje, nelze ji žádným způsobem vymoct. Zastává se slabých a znevýhodněných, bojuje proti každé i domnělé nespravedlnosti, přitahuje problematické jedince.

Fantazie, idealismus, perfekcionismus

Výborné nestačí, nadaní hledají absolutní ideál, který si ve svých fantaziích vysnili. Snaha ho dosáhnout vede k frustraci i přes chválu okolí. Pochvala pohladí dušičku (i když to nadaný navenek nepřizná), ale pocit špatného výsledku nezmírní. Ano, ani se sbírkou diplomů z těch nejprestižnějších škol to nemusí "být ono".

(Ne)sebevědomí

Sebevědomí nadaní moc nemívají. Ono totiž velmi zjednodušeně řečeno stojí na dvou pilířích. A to "jak se vidím já" ("jsem divnej, lidi mě nechápou") a "jak mě vidí okolí" ("já mu nerozumim"). Na tom zdravé sebevědomí nepostavíte. Od druhých nadaný očekává ujištění, že působí "normálně", a ti nechápou, co po nich chce. (viz "Potlačování své 'divnosti'")

"Kritika" a "pesimismus"

Nejsou jimi v pravém slova smyslu, souvisí s idealismem a perfekcionismem. Nadaný nehledá prostě "co je špatně", ale hledá, "co by šlo vylepšit". U sebe i u druhých, kterým to ale z ohledu na ně často ani neřekne.

Zranitelnost

Každý podnět je silný. Pro nadaného neexistuje neškodné popichování, jen bolestivé zásahy a osobní útoky. Odlišný názor vnímá jako ohrožení. U "nepromyšlených" názorů, tedy těch "bez souvislostí" nechápe, jak to vůbec někdo může prezentovat. "Promyšlený" jiný pohled na věc může "zbořit svět".

"Nepozornost" a "hyperaktivita"

Když se nadaný do něčeho "zažere", dokáže se na to soustředit i velmi dlouhou dobu. Ovšem v případě nedostatečného zaujetí dostanou prostor i další z té spousty podnětů. "Myslí na jiné věci", "kouká do blba", "je jak na jehlách", dítě i pobíhá po místnosti.

Samotářství

Těch podnětů je ze všech stran tolik, že je potřeba od nich čas od času (nejlépe každý den) utéct.

Potlačování své "divnosti"

Jinak řečeno snaha se přizpůsobit většině. Nadaný nechce být "výjimečný", ještě to tak, aby mu druzí záviděli a on je musel litovat, že nejsou jako on. Chce v džungli společnosti "přežít". Potlačuje své intenzivní vnímání a prožívání, takže působí odtažitě, nevšímavě, chladně a bezcitně. Potlačuje intuici, neboť "je nutné rozhodovat se racionálně". Rozhodnutí učiněných bez intuice následně často lituje, protože "věděl, že jsou špatná", jenže "tak se to má". Hraje neschopného, nevědomého, přijímá jemu nic neříkající zájmy. Uvnitř ale trpí tím, že není sám sebou, že on, bojovník za pravdu, žije ve lži. Okolí cítí, že jde o habaďůru a reaguje nechápavě. To celé může vyústit v závažné psychické problémy, sebepoškozování až i sebevraždu.

...

Zajímavý je i pohled na různá životní období.

Nadané dítě

Již od útlého věku pozoruje upřeným pohledem lidi okolo sebe, což je jim nepříjemné. Bere si za svou zodpovědnost pocity druhých, je mistrem ve zvídavosti a záludných otázkách na dospělé. Tyto otázky pokládá opakovaně, ne proto, že by odpověď zapomnělo nebo jí nevěřilo, chce si prostě ještě ověřit, že to tak skutečně je, že se nic nezměnilo. Zajímá se o věci dětem jinak cizí, často se před nástupem do školy naučí číst, aby si mohlo informace samo vyhledávat. Těší do školy, že se v ní dozví spoustu nového.

Škola

Ve škole nastává první srážka s realitou. Nadané dítě nechápe, proč se pořád dokola učí tak jednoduché a samozřejmé věci. Pokládá učitelům záludné doplňující otázky, aby si ujasnilo souvislosti, "prostě to tak je" není odpověď, v memorování bez souvislostí nevidí smysl. Opakování již jednou objeveného je nuda a zájem o učení se mezi spolužáky nenosí. Učitele bez přirozené autority nedokáže respektovat (viz výše).

Dospívání

Nikdo netouží zapadnout mezi vrstevníky tak, jako puberťáci a adolescenti. Nadaný dospívající přijímá věci, kterými se okolí baví, ač v nich nevidí žádný smysl. Nechápe sebejistotu spolužáků, vždyť ani na tom všemi obdivovaném vůdci party nic zajímavého není.

Jsem prý dospělý

Nadaní se těší, až budou dospělí. Těší se, že problémy způsobené jejich "divností" zmizí. Jenže si musí taky najít uplatnění, práci, která je uživí. A vyvstávají nové problémy. Stejně jako učitel bez přirozené autority, tak i nadřízený bez přirozené autority nemá šanci. Nadaný nechápe předepsaná pravidla, věří (ano, naivně) ve férovost druhých lidí, tak na co nějaké restrikce. Zvýšení platu není motivace ani odměna, odepření nenárokových složek není trest, práce podle šablony je nuda.

Láska a vztahy

Nadaný se zamilovat chce. A současně se bojí. Bojí se bouře emocí s tím souvisejících. Když se překoná a vztah naváže, všechno s druhým prožívá naplno. Zároveň ví, že nic netrvá věčně, a bojí se rozchodu. S odchodem partnera ztrácí nemalou část sebe, protože všechno prožíval s ním a ne sám za sebe. Pro nadané platí, že "holky těžší to maj". A to kvůli ve společnosti stále rozšířenému předsudku, že "chytrou ženskou žádnej chlap chtít nebude". Lehké to nemají ovšem ani muži kvůli intenzivnímu prožívání emocí, neboť "chlapi přeci nebrečej". Tím se dostáváme dále...

Předsudky

O nadání a inteligenci koluje mnoho předsudků. Prototypem nadaného je "chodící encyklopedie" s velkými brýlemi a "tabulkově" vysokým IQ, takový člověk vyniká v matematice a přírodních vědách, vyžívá se ve své "výjimečnosti", je úspěšný, šťastný, sebevědomý až povýšený, má spoustu přátel, se vším si poradí... Stačí?

Mimo již napsaného je realita taková, že ne všechno nadání lze postihnout klasickými IQ testy. Existují nadaní umělci, hudebníci, sportovci atd., existují nadaní, kteří svou "jinakostí" trpí a rádi by se jí zbavili. Existují jedinci nadaní homogenně (podobné schopnosti v různých oblastech) a heterogenně (výrazně rozdílné schopnosti v různých oblastech). Jedinci s laminární inteligencí se snáze přizpůsobí okolí a vynikají ve škole či v práci, naproti tomu komplexně inteligentní jedinci jsou vnímáni jako "problémoví" často kvůli nesouladu úrovně schopností v různých oblastech.

/volně a nekompletně zpracováno podle knihy Život s vysokou inteligencí (Monika Stehlíková, Grada 2016)

/úvodní fotka (c) Pixabay

/O., díky za tip ke čtení

Autor: Klára Tůmová | úterý 22.1.2019 10:28 | karma článku: 17.53 | přečteno: 909x

Další články blogera

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma článku: 13.15 | Přečteno: 274 | Diskuse

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma článku: 11.83 | Přečteno: 271 | Diskuse

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 394 | Diskuse

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma článku: 17.00 | Přečteno: 375 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 364 |

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...