Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bylo nás šest

Ten den jsme měli vyloupnout první čokoládku z kalendáře, pokochat se konečně povolenou výzdobou a vrhnout se do víru příprav. Místo toho aby se člověk soukal do nenáviděných kousků v nenáviděné barvě a vyrazil na cestu.

Cestu těžkou nejen příhodně hnusným počasím, ranním provozem ve velkoměstě a komplikacemi z budování dálnice. Někdo z nás si tu čokoládku už nikdy nevyloupne. Vždyť já pak nezvládnu dojet zpátky! Jak zaznělo později toho dne, tohle se nemělo stát. Ne ta malá blonďatá holčička, nejmladší holka ze šestky známé z prázdninových příhod. Tedy, ono nás vlastně bylo sedm. Jenže rozdíl mezi první a šestým je menší, než mezi šestým a sedmou. Ta už toho s námi "velkými" moc nezažila. A ty jsi kvůli jejímu očekávání musela brzy dospět. Která holka umí ve dvanácti letech uvařit nedělní oběd?

Bylas to ty, ta malá blonďatá holčička sužovaná věčným bojem. Totiž jestli být ve té "správné" partě, nebo chránit malého brášku. Čas tohle všechno vyřešil samovolně. Bylas to ty, puberťačka nešťastná z husté dlouhé hřívy v barvě "český myšák", kterou ti maminka nechtěla dovolit ostříhat ani obarvit. Bylas to ty, která na mě najednou koukala shůry a prohlašovala "seš ňáká malá". Tvoje schopnost jíst a nepřibírat spoustu lidí vytáčela. Ale hlavně jsi milovala všechno živé. Přesto jsi vystudovala rovnou dva humanitní obory. Protože na přírodovědě je matika. Cos to vlastně chovala první, papouchy nebo hmyzáky? Už ani nevím, bylo to v podobné době a bylo to rychlé. Co jsme se k vám nachodili koukat na první (a poslední) odchov mláďat papoušků druhu, který si už po těch letech nevybavím. Smála ses, když zbytky prosa spadlé do umyvadla vyklíčily v odpadu. Mámy, kromě té tvojí, nevěřícně kroutily hlavami. A pak, brzy po posledním prckovi, putoval do světa i chovný pár. Opeřenci se ti vášní a posláním zkrátka nestali. Až na "růžový čápy".

Strašilky, pakobylky, či co to vlastně bylo. Myslím, žes měla oboje, ale jedny z nich ti přerostly přes hlavu. V šíleném lijáku nás tvůj táta vezl do města, že alespoň nějaké dáš do zverimexu. "Kolik jich máš?" Zeptal se tě prodavač. Po odpovědi, že deset, jsem málem dostala záchvat smíchu. V těch krabicích, kterých byl váš dům plný, jich určitě byly stovky. To by ti ale  do zveráče jen tak nevzali. Pak jsme se ještě stavili "U Vlka" pro "sušený vovoce". A pak nás zalila voda, jen kvůli tomu i po letech dokážu určit přesný rok. Nakonec i tenhle chov vzal rychlý konec. Podzim ještě neskončil, když jsi zakladatelku populační exploze Božku uložila pod hruškou. Byla jedna z posledních...

U psů ses našla. Co se babička navztekala kvůli Kimovi. Bála se, že statný novofundlanďan kousne tvoji malou sestřičku. Nekousnul, zato jsi s ním posbírala svoje první úspěchy. Ten pravý šampion to ale ještě nebyl. A nebyly to ani šeltie, jejichž chov se ti moc nevedl. Jeden vrh, jedno štěně, které sis nakonec nechala. Pak jsi zachránila svoji první holanďačku. Generace před námi si ťukala na čelo, co tě to zase napadlo. Bylo to správné rozhodnutí. Záplava ocenění, nová generace šampionů. Jak šel čas, smečka se rozšířila a miláčky tvého přítele. A postupně se vám měnila v domov důchodců. Když jste po prvním lockdownu vyrazili do Francie pro nové štěně, opět si generace před námi ťukala na čelo. Vždyť vaše smečka v té době čítala šest kousků!

"Pojď se (vyvenčit)!" Vyzvala jsi jadrným výrazem naší rodině vlastním mladou fenku ke špacíru. A pak jsi mi řekla, že to neudělala. Naložili jste do auta uštěkance ("tu výbavu tam mám furt, to auto to uveze") a odjeli jste na další z nekonečné řady psích akcí. Poslední dobou jsme se míjely. Prostě jsi nebyla u "starých rodičů" v době, kdy jsem se tam objevila já. Navzdory všem zákazům jste si to s novou šampionkou užívaly a smetanu lízaly. Až najednou bylo potřeba bojovat na jiné frontě. Bitvu neférovou a zřejmě předem rozhodnutou. Nečekala jsem však, že tě ta mrcha dostane tak rychle. Pak jsem aspoň věřila, že dáš ještě ty dnešní narozky... Možná i Vánoce... Možná...?

Už je nás tady zase šest. Ale nejmladší holčička je jiná. Tak si to tam s babičkou užijte, a udělejte si třeba knedlíky s jabkama. Ještě o prázdninách je jedna z vás vařila tady dole, v nedávno postaveném baráčku...

/pro tu, která musela jít moc brzy/5.12.1988 - 23.11.2022

/úvodní obrázek (c) Pixabay

 

Autor: Klára Tůmová | pondělí 5.12.2022 10:00 | karma článku: 12,73 | přečteno: 296x
  • Další články autora

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - na válečné stezce

Možnost pěšího dojití má i při denní porci 30+ kilometrů jisté hranice. A tak časem dojde i na stezky naučné, méně známé, ale nikoli méně zajímavé.

23.4.2023 v 15:26 | Karma: 13,51 | Přečteno: 274x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Letošní poprvé

Po loňských "silných zážitcích" začala tentokrát outdoorová sezóna v obvyklém až lehce časnějším termínu. Cíl byl jasný. Místo, kde jsme byli naposledy v době počínajícího šílenství a zákazů.

10.4.2023 v 15:28 | Karma: 12,36 | Přečteno: 271x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

V Praze je...

..blaze? Draze? Nebezpečná džungle, do které neradno je se pouštět? Samá voda! V hlavním městě je především pořádně veselo.

1.4.2023 v 13:41 | Karma: 17,07 | Přečteno: 394x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - po stopách Keltů

Závist, Šance... Známá místa, oblíbené cíle výletů, ač tam v současnosti historii připomínají jen naučné cedule a občasná možnost si něco starodávného vyzkoušet.

26.2.2023 v 18:23 | Karma: 17,70 | Přečteno: 377x | Diskuse| Fotoblogy

Klára Tůmová

Turistou v rodném městě - Prokopské a Dalejské údolí

Přímo legendární místa, ikonické obrázky. Hle, ono se tam dá dokonce dojít pěšky, stačí překonat na vhodném místě řeku. A tak, když člověk tráví volný čas doma, není třeba smutnit...

14.1.2023 v 14:02 | Karma: 13,14 | Přečteno: 251x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 728
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 454x
Nesnažte se mě cpát do škatulek, do žádné se nevejdu. I když se celý život snažím...

twitter.com/tumovaklara

rysan.estranky.cz